شبکه کامپیوتری

سوئیچ شبکه

شبکه‌های کامپیوتری امروزه نقش مهمی در زندگی‌ انسان دارند. درباره اهمیت شبکه‌های کامپیوتری، کافی است بگوییم که اینترنت نوعی شبکه به حساب می‌آید. با این وجود، شبکه‌ها فقط به اینترنت مرتبط نمی‌شوند و مفهوم گسترده‌ای را پوشش می‌دهند. به طور کلی، چندین ماشین‌ کامپیوتری مرتبط به یکدیگر را شبکه می‌گویند. برای ایجاد یک شبکه، علاوه بر دانش فنی، نیاز به قطعات سخت‌افزاری خاصی نیز می‌باشد. یکی از مهم‌ترین قطعات، سوئیچ است. در این مطلب در سایت نوین‌تک قصد داریم که به معرفی سوئیچ سیسکو، یکی از بهترین برند‌های سوئیچ شبکه بپردازیم. با ادامه مطلب همراه ما باشید.

سوئیچ شبکه چیست؟

سوئیچ شبکه (Network switch) یک دستگاه سخت‌افزاری است که وظیفه متصل کردن چندین دستگاه موجود در یک شبکه را به عهده دارد. از کلمه سوئیچ معمولاً برای اشاره به یک دستگاه چند پورتی استفاده می‌شود که در لایه دوم مدل OSI وظیفه پردازش و انتقال داده‌‌ها را بین دستگاه‌ها را بر عهده دارد. لازم به ذکر است که علاوه بر سوئیچ‌های لایه دومی، سوئیچ‌هایی نیز وجود دارند که فعالیت خود را در لایه سوم انجام می‌دهند و از همین رو به سوئیچ لایه 3 شهرت دارند.

اولین سوئیچ مدل اترنت، توسط شرکتی به نام Kalpana و در سال 1990 تولید شده است. گفتنی است که شرکت Kalpana یکی از شرکت‌های زیرمجموعه سیسکو به شمار می‌رود و فعالیت خود را از سال 1990 در زمینه تکنولوژی‌های کامپیوتری شروع کرده است.

همانطور که گفتیم سوئیچ وظیفه انتقال داده‌ها را به عهده دارد. اگر بخواهیم ساده‌تر و قابل فهم‌تر این عملکرد را توضیح دهیم، می‌توانیم بگوییم که سویئچ‌ها از ازدحام و بهم ریختگی داده حین انتقال به دستگاه‌های دیر جلوگیری می‌کنند. تداخل زمانی رخ می‌دهد که یک دستگاه به طور همزمان اطلاعات و داده‌هایی را از دو یا چند دستگاه مختلف دریافت نماید.

هاب‌ یکی دیگر از قطعات کامپیوتری است که شباهت زیادی به سوئیچ دارد. هاب‌ها نیز عملکردی مشابه با سوئیچ را در اختیار شبکه‌ها قرار می‌دهند ولی تفاوت عمده بین این دو دستگاه، در قابلیت برنامه‌ریزی است. یک سوئیچ می‌تواند توسط مدیر شبکه شخصی‌سازی بشود و اطلاعات به‌خصوصی را سریع‌تر و یا کندتر نسبت با سایر اطلاعات، به دستگاه‌ها برساند. لازم به ذکر است که شرکت‌های کوچک و بزرگ معمولاً برای پیاده‌سازی شبکه خود از چندین سوئیچ استفاده می‌کنند. چرا که استفاده از چند سوئیچ قدرت شبکه را افزایش می‌دهد.

سوئیچ شبکه

انواع سوئیچ شبکه

سوئیچ‌های شبکه مدل‌ها و انواع مختلفی دارند که هرکدام از آن‌ها برای شبکه‌های خاصی کاربرد دارند. در ادامه برخی از مشهورترین نوع‌های سوئیچ‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

  • سوئیچ های مدیریت شده (Managed switches)
  • سوئیچ های مدیریت نشده (Unmanaged switches)
  • سوئیچ های POE (Power over ethernet switches)
  • سوئیچ های شبکه محلی (Local area network (LAN) switches)
  • سوئیچ های هوشمند (Smart switches)

سوئیچ‌های مدیریت شده

این مدل از سوئیچ‌ها می‌توانند دستورات و تنظیمات مدیران شبکه را اعمال کنند و با توجه به دستورات داده شده، اقدام به انتقال داده‌ها و اطلاعات کنند. این موضوع باعث می‌شود که برخی از اطلاعات با ارزش‌تر و یا مهم‌تر، سریع‌تر بین دستگاه‌ها منتقل شوند.

سوئیچ‌های مدیریت نشده

این مدل از سوئیچ‌ها، نقطه مقابل سوئیچ‌های مدیریت شده می‌باشند. در این مدل از سوئیچ، مدیران شبکه نیاز به وارد کردن تنظیمات خاص ندارند و دستگاه‌ها با سرعت و اولویت‌های ثابت اطلاعات را بین خود به اشتراک می‌گذارند.

سوئیچ‌های POE

این مدل از سوئیچ‌ها بسیار خاص هستند و کاربرد‌های فراوانی در سازمان‌ها، ادارات، شرکت‌ها و حتی خانه‌ها دارند. ویژگی متمایزی که در رابطه با سوئیچ‌های poe وجود دارد این است که با استفاده از آن‌ها می‌توان‌ انرژی قطعات و دستگاه‌هایی که به شبکه متصل شده‌‌اند را تامین کرد تا دیگر نیازی به یک منبع برق مجزا برای هر دستگاه نباشد.

سوئیچ‌های شبکه محلی

می‌توان گفتن این مدل از سوئیچ، مدل کلاسیک به شمار می‌رود. سوئیچ‌های شبکه محلی و یا LAN برای برقراری ارتباط بین چند دستگاه در یک محیط که سیستم‌ها در نزدیکی هم قرار دارند (مانند شرکت‌های کوچک) مورد استفاده قرار می‌گیرند. سوئیچ‌های LAN نیز مانند باقی سوئیچ‌های موجود در بازار به کنترل ترافیک ورودی و خروجی دستگاه‌ها می‌پردازند.

سوئیچ‌های هوشمند

سوئیچ‌های هوشمند شباهت‌های بسیاری زیادی به سوئیچ‌های مدیریت شده دارند. در این مدل از سویئچ‌ها مدیران شبکه می‌توانند اطلاعاتی ورودی و خروجی را مانتیور کنند. همچنین سوئیچ‌های هوشمند قابلیت‌های زیر را در اختیار مدیران شبکه قرار می‌دهند:

  • تنظمیات و پیکربندی مخصوص برای مدیریت ترافیک‌های ورودی و خروجی
  • مسیردهی و تخصیص IP
  • کنترل دسترسی‌ دستگاه
  • قابلیت Qos
  • قابلیت VLAN
  • تجمیع لینک
  • خطایابی شبکه
  • مانیتورینگ SNMP
  • محدودسازی MAC بر روی هر پورت
  • بازرسی داینامیک ARP

تفاوت میان سوئیچ‌های شبکه

با توجه به مطالبی که در بخش قبل در خصوص ویژگی‌های انواع سوئیچ‌ها ارائه شد، می‌توان تفاوت اصلی میان سوئیچ‌های شبکه در کاربرد آنها دانست. همچنین، سوئیچ‌ها از نظر قابلیت نیز می‌توانند با یکدیگر متفاوت باشند. هر سوئیچ با توجه به ویژگی‌ها و قابلیت‌‌هایی که دارد برای موارد خاصی به کار می‌رود و مدیران شبکه هنگام تهیه سوئیچ‌ها باید به تفاوت آنها در کارایی دقت کنند.

به عنوان مثال یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های بین سویئچ‌های شبکه، قابلیت پشتیبانی آنان از پیکربندی است. پیشنهاد می‌شود که به دنبال سوئچی باشید که از قابلیت شخصی‌سازی پشتیبانی کند.

 

مزیت‌های و قابلیت‌های سوئیچ

سوئیچ‌ها مزایا بسیار زیادی دارند و قابلیت‌های بسیاری را در اختیار مدیران شبکه قرار می‌دهند که از مهم‌ترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شما با استفاده از سوئیچ‌ها می‌توانید بین چندین دستگاه کامپیوتری راه ارتباطی ایجاد کنید. تعداد دستگاه‌ها می‌تواند از 2 الی 4 شروع شده و به صدها دستگاه برسد. همچنین این ارتباط و اتصال، یک ارتباط ساده نیست و مدیران می‌توانند تنظمیات خاصی را به سوئیچ بدهند تا مدیریت و انتقال داده‌ها به بهترین شکل ممکن انجام شود.

 

  • امروزه سرعت یکی از المان‌های مهم در دنیای اطلاعات به شمار می‌رود. سوئیچ‌ها این مزیت‌ را دارند که با سرعت بسیار بالا داده‌ها را بین دستگاه‌های مختلف منتقل ‌کنند. همچنین سوئیچ‌ها این اجازه را به مدیران شبکه می‌دهند تا ترافیک‌های موجود در شبکه را بررسی و مدیریت کنند.
  • پهنای باند یکی از مهم‌ترین عواملی است که برروی کیفیت و کارایی یک شبکه تاثیر می‌گذارد. سوئیچ‌ها به شما این قابلیت را می‌دهند که با پهنای باند شبکه خود را به صورت هوشمند مدیریت کنید تا شبکه شما عملکرد بهتری ارائه بدهد.

 

  • آخرین مزیتی که سوئیچ در اختیار مدیران قرار می‌دهد، تقسیم بندی بخش‌های بزرگ شبکه به بخش‌های کوچکتر است. این موضوع 2 مزیت دارد. اول این که مدیریت شبکه را آسان‌تر می‌کند. علاه‌بر آن با استفاده از این قابلیت می‌توان دسترسی افراد مختلف به بخش‌های مختلف شبکه را محدود کرد تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.

 

معایب استفاده از سوئیچ:

مانند هر وسیله دیگر، سوئیچ علاوه‌بر کاربرد و مزایای معرفی شده دارای معایب و نقاط ضعف است که در این بخش به بررسی این موارد می‌پردازیم تا شما اطلاعات کاملی در این زمینه به دست آورید و تصمیمات آگاهانه‌تری بگیرید.

  • یکی از مهم‌ترین ضعف‌های آن، آسیب‌پذیری در برابر پروتکل‌ها و حملاتی است که از متد چند پخشی استفاده می‌کنند. این موضوع باعث می‌شود که شبکه شما در برابر حملات هکرها آسیب‌پذیر باشد. همچنین برای برطرف کردن مشکلات مرتبط با سوئیچ، باید هزینه‌ اضافی پرداخت کنید.

 

  • مشکل بعدی که درباره سوئیچ‌ها وجود دارد، مربوط به بخش مک آدرس‌ها است. در شبکه‌های گسترده و بزرگ، سویئچ‌ها نمی‌توانند به خوبی جدول آدرس مک را ذخیره کنند. این موضوع باعث به وجود آمدن مشکلات متعددی در شبکه‌ می‌شود و حتی ممکن است شبکه را مختل کند!

 

  • آخرین عیب بزرگ سوئیچ‌ها در این است که برای استفاده از آن‌ها نیاز به برقراری ارتباطات فیزیکی است. این موضوع زمانی جدی می‌شود که بخواهید بیرون از ساختمان خود و یا در مکانی با فاصله نسبتاً زیاد از مکان اولیه شبکه فعلی، شبکه‌ای جدید را تشکیل بدهید.

 

تفاوت بین سوئیچ و روتر در چیست؟

روتر از جمله دستگاه‌هایی است که کارکرد مشابه با سوئیچ دارد. با این وجود، نمی‌توان از روتر به عنوان یک جایگزین سوئیچ استفاده کرد چراکه برخی از قابلیت‌های کلیدی سوئیچ را ندارند.

روترها دستگاه‌هایی هستند که مانند سوئیچ‌ها وظیفه انتقال اطلاعات به دستگاه موردنظر را برعهده دارند. با این تفاوت که وظیفه و عملکرد آنان در لایه سوم مدل OSI صورت می‌گیرد. علاوه بر این، تفاوت اساسی و اصلی بین روتر و سوئیچ در این است که روترها برای برقراری ارتباط بین دو یا چند شبکه مختلف استفاده می‌شوند. همچنین شایان ذکر است که روترها نه‌تنها به صورت LAN، بلکه به صورت‌های WAN و MAN نیز اطلاعات را جابه‌جا می‌کنند. علاوه بر نحوه انتقال داده‌ها، از نظر فنی نیز تفاوت‌هایی بین روتر و سوئیچ وجود دارد:

  • اطلاعات در سوئیچ‌ها به دو شکل packet و frame منتقل می‌شوند. در حالی که روتر فقط اطلاعات را به صورت packet ارسال می‌کند.
  • داده‌ها در سوئیچ در به حالت مختلف full duplex و half duplex انتقال داده می‌شوند. در روتر تنها حالت full duplex قابل انجام است.
  • سوئیچ‌ها با NAT سازگار نیستند در حالی که روترها بدون هیچ مشکلی از NAT پشتیبانی می‌کنند.

خرید سوئیچ سیسکو

سوئیچ‌های سیسکو، به عنوان یکی از بهترین‌ها در صنعت شبکه و ارتباطات، از فناوری و عملکرد بی‌نظیری برخوردارند. سوئیچ‌های سیسکو، با توجه به نیازمندی‌های متنوع شبکه‌های مدرن، راهکارهای متعددی را به مدیران شبکه ارائه می‌دهند که می‌توان به تنظیمات پیشرفته، امنیت قوی، قابلیت‌های مدیریتی بالا و انعطاف پذیری بالای آنها اشاره کرد.

این سوئیچ‌ها از تکنولوژی‌های متنوعی مانند  VLAN، QoS، PoE  و سایر قابلیت‌های پیشرفته پشتیبانی می‌کنند و امکان ایجاد شبکه‌های پیچیده و هوشمند را در اختیار مدیران شبکه قرار می‌دهند. علاوه بر این، سوئیچ‌های سیسکو از استانداردهای پروتکلی روز دنیا پشتیبانی می‌کنند و قابلیت ادغام با سایر دستگاه‌ها و سیستم‌های شبکه را نیز دارند. این سوئیچ‌ها از عملکرد، پایداری و امنیت بالایی برخوردار هستند و به عنوان انتخابی برتر برای شبکه‌های متوسط تا بزرگ به شمار می‌آیند.

پیشنهاد می‌شود که هنگام خرید سوئیچ سیسکو حتماً به نوع و قابلیت‌های آن توجه کنید و محصولی متناسب با شرایط و نیازهای شبکه خود تهیه نمایید.

سوئیچ شبکه

سخن پایانی:

به نظر شما چه فناوری بهتری نسبت به سوئیچ برای برقراری یک شبکه کامپیوتری وجود دارد؟ نظر خود را در بخش دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید. همچنین اگر به دنبال خرید سوئیچ شبکه سیسکو هستید، حتماً به بخش فروشگاه سایت نوین سر بزنید و از با کیفیت‌ترین تجهیزات شبکه بهره‌مند شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *