سوئیچ شبکه یکی از بخشهای اساسی شبکههای کامپیوتری می باشد، که نقش مهمی را در کارکرد شبکه ایفا میکند. در واقع میتوان گفت که شبکههای کامپیوتری بدون سوئیچها نمیتوانند به انجام فعالیتهای خود بپردازند و به مشکلات زیادی برمیخوردند. از آنجایی که این قطعات سختافزاری نقشی حیاتی در راهاندازی و استفاده از شبکههای کامپیوتری دارند، در ادامه این مقاله بخشهای مختلف سوئیچ شبکه، انواع آن و نکات مرتبط با خرید سوئیچ را مورد بررسی قرار دادهایم. با ما همراه باشید.
نوین تکنولوژی کیهان به عنوان وارد کننده اصلی محصولات سیسکو به ویژه سوئیچ های سیسکو در ایران می باشد از جمله مصحولات سیسکو می توان به سری های ۲۹۶۰ ، ۳۷۵۰ ، ۳۸۵۰ ، ۹۲۰۰ ، ۹۳۰۰ اشاره نمود.نوین تک تمام محصولات سیسکو را با ۱۸ ماه گارانتی و ۱۰ سال خدمات پس از فروش عرضه می نماید.
سوئیچ شبکه سیسکو ۲۹۶۰
سوئیچ شبکه سیسکو ۳۷۵۰
سوئیچ شبکه سیسکو ۳۸۵۰
سوئیچ شبکه سیسکو ۹۲۰۰
سوئیچ شبکه سیسکو ۹۳۰۰
سوئیچ شبکه چیست؟
سوئیچ شبکه یکی از قطعات ضروری شبکههای کامپیوتری به شمار میرود و وظیفه این قطعات این است که دستگاههای متصل به یک شبکه را به یکدیگر متصل کنند. سوئیچها در واقع بدنه اصلی شبکهها هستند از همین رو کارکرد صحیح آنها میتواند عملکرد کلی شبکه را تضمین کند. اگرچه سوئیچها معمولا در لایه دوم شبکه فعالیت میکنند، اما مدلهای دیگری از سوئیچها نیز وجود دارند که در لایه سوم اطلاعات را جابجا میکنند.
بنا به تعریف علمی، سوئیچ سختافزاری است که از چندین پورت تشکیل شده است و کابلهای دستگاههای مختلف به این پورتها متصل میشود. معمولا مدل این کابلها، کابلهای اترنت هستند و دلیل استفاده از آنها، سرعت بالا در انتقال داده بین دستگاههای یک شبکه است.
شایان ذکر است که مدلهای جدیدتر سوئیچ، با استفاده از قابلیتهای بیسیم اطلاعات را درون شبکه منتقل میکنند.
سوئیچ چگونه کار میکند؟
همانطور که در بخش پیشین اشاره کردیم، سوئیچها وظیفه دارند فرآیند انتقال دادهها بین دستگاههای متصل به شبکه را مدیریت کنند. دلیل اصلی استفاده از سوئیچها این است که از تداخل و از بین رفتن اطلاعات جلوگیری شود زیرا در یک شبکه امکان برخورد دادهها با یکدیگر وجود دارد.
نحوه کارکرد سوئیچ به این صورت است که بستری برای انتقال دادهها بین دستگاههای مختلف را برقرار میکند. این بستر ابتدا اطلاعات را از یک دستگاه مبدا دریافت کرده، سپس مسیری را طراحی میکند و اطلاعات را به دستگاه مقصد میرساند. در این بستر، تنها اطلاعاتی که قرار است بین دو دستگاه جابهجا شوند هدایت میشوند و اطلاعات سایر دستگاهها با استفاده از بسترهای متفاوتی ارسال و دریافت میشوند.
سوئیچها از نظر عملکردی، شباهت زیادی را با قطعهای دیگر به نام هاب دارند. هاب نیز وظیفه توزیع اطلاعات در شبکه را دارد. اما تفاوتهایی اساسی بین هاب و سوئیچ وجود دارد. از قبیل:
- امکان برنامهریزی سوئیچ: سوئیچها قابل تنظیم هستند و میتوان برای آنها دستوراتی را تعیین کرد. این دستورات به سوئیچ کمک میکنند که اطلاعات با ارزشتر را سریعتر ارسال کنند.
- عدم توانایی هاب در دستهبندی اطلاعات: هاب اطلاعات ورودی را به تمامی دستگاههای متصل ارسال میکند و برخلاف سوئیچ، توانایی دستهبندی اطلاعات بر اساس دستگاه مقصد را ندارد.
انواع سوئیچ شبکه:
سوئیچ از جمله قطعات سختافزاری است که تنوع مدلی فراوانی دارد و تاکنون مدلها و انواع مختلفی از سوئیچها برای استفاده در انواع شبکهها به بازار عرضه شدهاند. در ادامه به بررسی محبوبترین دستهبندیهای سوئیچهای شبکه میپردازیم:
سوئیچهای مدیریت شده:
سوئیچهای مدیریت شده، قابل تنظیم هستند و قابلیتهای زیادی را در اختیار مدیران شبکه قرار میدهند. از قابلیتهای این سوپیچها این است که میتوان روی آنها، دستورات خاصی را پیادهسازی و اجرا کرد. پیادهسازی این دستورات با استفاده از رابط کاربری command-line امکانپذیر است.
سوئیچهای مدیریت شده این توانایی را دارند که دستهبندی و تقسیم یک شبکه Local بزرگ به چند شبکه Local کوچک را انجام دهند. شایان ذکر است که سوئیچهای مدیریت شده نسبت به مدلهای دیگر از قیمت بیشتری برخوردار هستند.
سوئیچهای مدیریت نشده
یکی دیگر از مدلهای مشهور سوئیچهای شبکه، سوئیچهای مدیریت نشده هستند. این دسته از سوئیچها، قابلیتهای پیکربندی زیادی ندارند. همچنین برخی از تنظیمات به صورت پیشفرض برروی این سوئیچها قرار گرفتهاند و توانایی تغییر بخشهای اساسی این پیکربندی وجود ندارد.
راهاندازی و استفاده از سوئیچهای مدیریت نشده بسیار سادهتر از سوئیچهای مدیریت شده است. این دستهبندی از سوئیچهای شبکه، از قابلیت plug and play پشتیبانی میکنند. این ویژگی به سوئیچهای شبکه این توانایی را میدهد که تنها با متصل شدن دستگاههای مختلف به سوئیچ، اقدام به توزیع اطلاعات نمایند. گفتنی است که سوئیچهای مدیریت نشده قیمت کمتری نسبت به دستهبندی قبلی دارند.
سوئیچهای هوشمند
سوئیچهای هوشمند از جمله بهصرفهترین مدلهای سوئیچهای شبکه به شمار میروند که میتوان آنها را مدلی بین سوئیچهای مدیریت شده و سوئیچهای مدیریت نشده دانست. دلیل بهصرفهبودن این دسته از سوئیچها، این است که در کنار قابلیتهای اضافی از قیمت مناسبی برخودار هستند. به بیانی دیگر این دسته از سوئیچها قابلیتهایی بیشتر از مدلهای مدیریت نشده دارند. با این وجود، تعداد قابلیتهای آنها کمتر از سوئیچهای مدیریت شده است.
از جمله قابلیتهایی که سوئیچهای هوشمند به مدیران شبکه ارائه میدهند میتوان به موارد زیراشاره کرد:
- مانیتورینگ و عیبیابی بخشهای مختلف شبکه
- قابلیتهای امنیتی مانند ACL
- پشتیبانی از قابلیت VLAN
- مدیریت وببیس
سوئیچهای شبکه محلی
سوئیچهای شبکههای محلی یا شبکههای LAN از جمله محبوبترین مدلهای سوئیچهای شبکه به شمار میروند. این دستهبندی از سوئیچهای شبکه برای متصل کردن دستگاههای مختلف یک شرکت به یک شبکه با استفاده از کابل اترنت مورد استفاده قرار میگیرند.
سوئیچهای ماژولار
تمامی سوپیچهای معرفی شده تا به اینجا، در دستهبندی سوئیچهای پیکربندی ثابت قرار میگیرند. سوئیچها با پیکربندی ثابت دارای تعداد پورت ثابتی بوده و این تعداد پورت غیرقابل تغییر هستند.
در مقابل سوئیچهای ماژولار قرار میگیرند که تعداد پورتهای آن قابل تغییر است. همچنین این دستهبندی از سوئیچها از قابلیت اضافهکردن ماژول و قابلیتهای اضافی پشتیبانی میکنند. سوئیچهای ماژولی در لایه سوم شبکه به فعالیت میپردازند و توانایی تبدیل شدن به روتر را نیز دارند. قیمت سوئیچهای ماژولی بیشتر از سوئیچهای ثابت است.
تفاوت میان سوئیچ های شبکه
پارامترهای زیادی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان به مقایسه سوئیچهای شبکه پرداخت. در ادامه مهمترین و کارآمدترین گزینههای مقایسه سوئیچهای شبکه را معرفی میکنیم.
سرعت انتقال اطلاعات
اولین و مهمترین گزینهای که تفاوت بین دو سوئیچ را مشخص میکند، سرعت انتقال اطلاعات است. هرچه سرعت انتقال اطلاعات بیشتر باشد، قیمت سوئیچ شبکه بیشتر است. همچنین سرعت انتقال دادهی بیشتر، به این معنی است که اطلاعات بین دستگاههای شبکه در زمان کمتری جابهجا میشوند.
سرعت انتقال دیتا از مقیاس ۱۰۰ مگابایت بر ثانیه شروع میشود و تا مقایس ۱۰۰ گیگابایت بر ثانیه میرسد. سرعت انتقال داده معمول بین سوئیچهای کوچک یک گیگبایت تا پنج گیگابایت برثانیه است.
تعداد پورت
یکی دیگر از پارامترهایی که کیفیت و قدرت یک سوئیچ را تعیین میکند، تعداد پورتهای سوئیچ است. تعداد پورتهای یک سوئیچ، نشاندهنده حداکثر دستگاهی است که سوئیچ برای انتقال و جابهجایی اطلاعات پشتیبانی میکند. تعداد پورتهای بیشتر یک سوئیچ به این معنی است که سوئیچ میتواند شبکهای بزرگ را مدیریت کند. شایان ذکر است که هرچه تعداد پورتهای دستگاه بیشتر باشد، اندازه سوئیچنیز بزرگتر است.
قابلیت POE
قابلیت POE از جمله پارامترهایی به شمار میرود که سوئیچها را از یکدیگر متمایز میکند. قابلیت POE در واقع خلاصه عبارت Power Over Ethernet است و به قابلیتی گفته میشود که در آن با استفاده از کابل اترنت نیرو الکتریکی موردنیاز دستگاههای مختلف تامین میشود.
سوئیچهایی که از قابلیت poe پشتیبانی میکنند، در بخشهای زیادی مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله زمینههای پرکاربرد این مدل از سوئیچها، میتوان به زمینه دوربینهای مداربسته اشاره کرد. همچنین سوئیچهایی که از این قابلیت بهرهمند هستند، قیمت بیشتری نسبت به سوئیچهای معمولی دارند.
قابلیت Stackable
سوئیچهای Stackable یا قابل انباشتسازی به دستهای از سوئیچهای شبکه گفته میشوند که توانایی اتصال بهیکدیگر را دارند. به بیانی دیگر، این قابلیت به سوئیچهای هممدل و همبرند این اجازه را میدهد که با یکدیگر ترکیب شده و یک سوئیچ بزرگتر و قویتر را ایجاد کنند.
قابلیت Stackable از اهمیت زیادی برخودار است چرا که باعث میشود که هنگام ارتقا سوئیچ و تهیه یک سوئیچ جدید، بتوان از سوئیچ قدیمی استفاده نمود و سوئیچ فعلی را تقویت کرد. شایان ذکر است که سوئیچهایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند، از قیمت نسبتاً زیادی برخودار هستند.
نحوه انتخاب سوئیچ شبکه برای شرکت
بسیاری از کسانی که به دنبال تهیه سوئیچهای شبکه هستند، نمیتوانند بین مدلها و دستهبندیهای مختلف سوئیچ یکی را انتخاب کنند. تنوع سوئیچها و قابلیتهای فراوان آنها، باعث میشود که تصمیمگیری برای تهیه سوئیچ برای شبکه مشکل باشد. همچنین در نظرداشته باشید در کنار قابلیتهای فراوان سوئیچها، باید به قیمت سوئیچ نیز توجه داشت.
از همین رو در ادامه به انتخاب مناسبترین سوئیچها براساس اندازه شرکتها،میپردازیم:
شرکتهای بزرگ
شرکتهای بزرگ به شرکتهایی گفته میشود که بالا ۴۰ دستگاه متصل به شبکه دارند. از جمله شرکتهای بزرگ میتوان به شرکت دیجیکالا در ایران اشاره کرد. شرکتهای بزرگ به شبکههای بزرگ و قدرتمند نیاز دارند، زیرا حجم اطلاعات جابهجا شده در این شبکه بسیار زیاد است. همچنین سرعت انتقال دادهها نیز در این شبکهها باید بالا باشد تا کارها در سریعترین زمان ممکن انجام شوند.
به همین دلایل، پیشنهاد ما برای ان شرکتها، تهیه سوئیچهای ماژولار است. سوئیچهای ماژول از قابلیتهای زیادی پیشتیبانی میکنند. این قابلیتها باعث میشوند که مدیریت یک شبکه بزرگ آسانتر شود. همچنین سوئیچهای ماژولار دارای افزونههای امنیتی نیز هستند که این موضوع امنیت شبکه را تامین میکند و شبکه را از حمله هکرها ایمن نگه میدارد.
شرکتهای متوسط به بالا
شرکتهای متوسط به بالا از جمله شرکتهایی به شمار میرود که حداقل ۳۰ دستگاه در آنها قرار دارد. شرکتهای متوسط به بالا همیشه این پتانسیل را دارند که تبدیل به یک شرکت بزرگ شوند. به همین دلیل، پیشنهاد ما این است که هنگام تهیه سوئیچ شبکه، به سمت سوئیچهای مدیریت شده بروید.
قابلیتهای سوئیچ مدیریت شده برای کنترل یک شرکت متوسط به بالا کافی است. همچنین این سوئیچها توانایی شخصیسازی و پیکربندی اختصاصی را نیز در اختیار مدیران شبکه قرار میدهند. این موضوع باعث میشود که اولویتبندی برای دستگاههای مهمتر شرکت رعایت شود. گفتنی است که سوئیچهای مدیریت شده تا حدودی توانایی کنترل شبکههای شرکتهای بزرگ را نیز دارند.
شرکتهای متوسط به پایین
این دسته از شرکتها، حداقل ۲۰ دستگاه متصل به شبکه دارند. شرکتهای متوسط شرکتهایی هستند که به دنبال رشد و ترقی هستند و معمولاً تعداد دستگاههای آنها در مدت زمان کوتاهی زیاد میشود و به شرکتهای رو به بالا تبدیل میشوند.
اما نکتهای که نباید فراموش شود این است که شرکتهای متوسط به پایین، از بودجه محدودی برخودار هستند. به همین دلیل باید سوئیچی برای شبکه آنها تهیه شود که قابلیتهای مورد نیاز را در اختیار مدیران شبکه قرار دهد واز نظر قیمتی نیز بهصرفه باشد. پیشنهاد ما در این زمینه، تهیه سوئیچهای اسمارت یا هوشمند است.
سوئیچهای هوشمند از نظر قابلیتهای اختیاری بین سوئیچهای مدیریت شده و سوئیچهای مدیریت نشده قرار دارند. به همین دلیل از نظر قیمتی نیز بین این دو مدل سوئیچ قرار دارند. به دلیل وجود دستگاههای محدود در این مدل از شبکهها، سوئیچهای شبکه توانایی مدیریت شبکه را دارند.
شرکتهای کوچک
شرکتهای کوچک به شرکتهایی گفته میشود که حداقل دارای ۱۰ دستگاه متصل به شبکه هستند. شرکتهای کوچک، به شبکههای کوچک نیاز دارند.از همین رو سوئیچهای مدیریت نشده برای آنها مناسبتر است. این سوئیچها به پیکربندی خاصی نیاز ندارند و برای استفاده از آنها کافی است که دستگاه را به سوئیچ متصل کنید.
دقت داشته باشد که شرکتهای کوچک، بودجه بسیار کمی دارند. به همین دلیل تهیه یک سوئیچ ساده و از قبل پیکربندی شده بهترین گزینه برای این مدل شرکتها و شبکهها به شمار میروند.
شرکتهای SOHO (خیلی کوچک):
شرکتهای خیلی کوچک یا سوهو به شرکتهایی گفته میشوند که حداقل دارای ۵ دستگاه باشند. شبکههای این شرکتها بسیار کوچک و محدود هستند. همچنین به علت دستگاههای محدود این شبکهها، اولویتبندی چندان اهمیت ندارد. پیشنهاد ما برای تهیه سوئیچ برای این شرکتها، استفاده از سوئیچهای لن است.
سوئیچهای LAN از قیمت کمی برخوردار هستند. همچنین در شرکتهای کوچک، دستگاههای مختلف در فاصلههای کوتاهی از یکدیگر قرار دارند. به همین دلیل استفاده از سوئیچ LAN بهترین گزینه است. همچنین به دلیل این فاصله کم بین دستگاههای مختلف، مقدار کابل اترنت کمی برای اتصال مورد استفاده قرار میگیرد.
قیمت سوئیچ شبکه
علاوهبر قابلیتهای سوئیچها، اندازه شرکت و شبکه، قیمت سوئیچ یکی دیگر از عوامل مهمی است که خریداران باید به آن توجه کنند. در این راستا، لازم به ذکر است که پارامترهای زیادی روی قیمت یک سوئیچ شبکه تاثیر میگذارند. از همین رو، در ادامه به بررسی مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر سوئیچ شبکه میپردازیم:
تعداد پورتها
یکی از عوامل تاثیرگذار روی قیمت یک سوئیچ شبکه، تعداد پورتهایی است که روی سوئیچ تعبیه شده است. هرچه تعداد این پورتها بیشتر باشد، قیمت آن سوئیچ بیشتر میشود. همچنین تعداد پورتهای بیشتر به این معنی است که تعداد دستگاههای بیشتری به آن سوئیچ متصل میشوند.
سرعت پورتها
سرعت پورتها یکی از عواملی است که علاوهبر قیمت، روی کیفیت سوئیچ نیز تاثیر میگذارد. معمولا در سوئیچهای مختلف پورتهای مختلف از سرعت انتقال داده مختلفی برخوردار هستند. همچنین هرچه سرعت پورتها بیشتر باشد، قیمت سوئیچ نیز بیشتر خواهد شد.
مدل سوئیچ
در ابتدای مقاله نیز اشاره کردیم که مدلهای مختلف سوئیچها با توجه به قابلیتها، از قیمتهای مختلفی برخوردار هستند. سوئیچهای ماژولار بین تمامی مدلهای مختلف سوئیچ، دارای قیمت بالاتری بوده و در درجه بعدی، سوئیچهای قابل مدیریت قرار دارند. سپس سوئیچهای هوشمند و در مرحله آخر سوئیچهای غیرقابل مدیریت قرار میگیرند.
ویژگیهای امنیتی
هرچه یک سوئیچ از قابلیتها و ویژگیهای امنیتی بیشتری برخودار باشد، قیمت بیشتری نیز خواهد داشت. از جمله قابلیتهای امنیتی سوئیچها میتوان به پشتیبانی از توانایی ACL اشاره کرد. همچنین قابلیتهایی مانند فایروال داخلی و سیستم تشخیص نفوذ نیز تاثیر مستقیمی بر قیمت یک سوئیچ میگذارد.
خرید سوئیچ شبکه
هنگام خرید و تهیه یک سوئیچ شبکه باید نکاتی را رعایت کنید تا بهترین خرید را تجربه کرده و قطعهای با کیفیت و کاربری را تهیه نمایید. نکاتی که در این بخش به بررسی آنها پرداختهایم به شما کمک میکنند که با توجه به نیازتان، مناسبترین سوئیچ شبکه را خریداری کنید.
بررسی کامل شبکه قبل از خرید
اولین کاری که باید قبل از تهیه یک سوئیچ شبکه انجام دهید، بررسی بخشهای مختلف شبکه و شرکت است. لیست زیر شامل پارامترهای ضروری است که باید قبل از تهیه سوئیچ مورد بررسی قرار بگیرند:
- تعداد دستگاههایی که میخواهید به شبکه متصل کنید.
- اولویتبندی دستگاه و مهمترین دستگاهی که داده باید به آن برسد.
- فاصله بین دستگاههای مختلف
- حداقل سرعتی که برای انتقال داده به آن نیاز دارید.
- نوع دستگاههایی که قصد دارید به شبکه متصل کنید.
- مدلی که میخواهید دستگاهها را به شبکه وصل کنید: استفاده از وسایل فیزیکی و یا استفاده از فناوری اتصال بیسیم
هماهنگی بین قطعات شبکه را بررسی کنید
سوئیچ تنها یکی از قطعاتی است که در تهیه شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. در شبکه کامپیوتری نیز مانند سایر دستگاههای کامپیوتری باید بین قطعات و اجزا هماهنگی وجود داشته باشد. در غیر این صورت، شبکه به مشکلات زیادی برخواهد خورد. یکی از متداولترین مشکلاتی که در صورت ناهماهنگی قطعات پیش میآید، کار نکردن شبکه است.
برند محصولی که میخواهید را تهیه کنید را در نظر بگیرید
سوئیچها تحت برندهای زیادی به بازار عرضه شدهاند که متاسفانه برخی از این برندها محصولات بیکیفیتی را به بازار عرضه کردهاند. باید به این نکته اشاره کرد که علاوهبر کیفیت پایین سوئیچهای تولید شده توسط شرکتهای نا معتبر، قیمت آنها نیز نسبت به محصولات برند کمتر است.
از همین رو پیشنهاد میشود پیش از خرید هر مدل سوئیچ شبکه یا دیگر قطعات سختافزاری مورد نیاز خود برند آن را در نظر بگیرید.
از کارشناسان شبکه کمک بگیرید
کارشناسان و مدیران شبکهها بهترین منابع برای دریافت مشاوره در جهت خرید سوئیچهای شبکه به شمار میرود. این افراد سالهای زیادی را به صورت عملی و تجربی به ایجاد شبکهها پرداختهاند. به همین دلیل تجربه زیادی را در رابطه با شبکهها دارند. پیشنهاد میشود که قبل از مشورت گرفتن با کارشناسان، باقی موارد بررسی شده را انجام دهید.
هاب (Hub) یک تجهیزات ساده است که به عنوان یک تقسیمکننده سیگنال عمل میکند. هاب دادههایی که از یک دستگاه به آن وارد میشود، به تمام دستگاههای متصل به همان هاب ارسال میشود.
یکی از مزایای اصلی سوئیچهای شبکه دی لینک، افزایش کارایی شبکه است.
سوئیچهای مدیریتی (Managed Switches) سوئیچهای مدیریتی قابلیتهای پیشرفتهتری دارند و به مدیران شبکه امکان مدیریت دقیق ترافیک و تنظیمات شبکه را میدهند. آنها به صورت لایه دوم (Layer 2) عمل میکنند.